Повернутися до звичайного режиму

ПОДОРОЖ ДО ДЖЕРЕЛ МУДРОСТІ ТА КРАСИ

Навчаючись будь-якій справі, дуже важливо мати уяву про її історію. Тим більш, займаючись творчістю, дуже важливо доторкнутись до першоджерел, до витоків, яким є народне мистецтво. Так, 17 жовтня цього року викладачі, учні нашої школи та їх батьки здійснили екскурсійну поїздку до найвідомішого як в Україні, так і далеко за її межами, культурного центру народного мистецтва — села Петриківки.

Це насправді дивовижне село. Знаходиться воно на півночі Дніпропетровської області, далеко від великолюдних міст, в доволі суворому степовому краю, із землями, що не дають великих врожаїв. Проте люди створили тут справжній рай на землі. З давніх-давен повелося так, що майже кожен мешканець села займався творчістю і ремеслами, зокрема, художнім розписом. Ось і розквітали на хатах, мальовках, посуді, тацях, тарілях, кухонних дощечках дивовижні квіти, незвичайні птахи, а поруч з ними добре знайомі грона калини, квіточки ромашки, яскраві півники та пташки-зозульки.

Всі, хто брав участь в цій екскурсії-подорожі, із задоволенням відвідали музей Центру народного мистецтва “Петриківка”, а потім взяли участь у майстер-класах, які давали художники розпису. Багато нового дізнались екскурсанти завдяки невимушеним бесідам з народними умільцями, доторкнулися до скарбів народної мудрості та секретів майстерності.

Цього ж дня учасники екскурсії відвідали “Козачий хутір Галушківка”, де ознайомилися з селянським побутом кінця ХІХ — початку ХХ століть, побували в справжній сільській хаті, побачили найкращі зразки народної архітектури Наддніпрянщини. А ще зустрілися зі справжніми козаками на конях, які запропонували дітям та дорослим козацькі розваги, катання на конях і возах. Гостинні господар з господаркою вразили справжньою українською гостинністю: пригощали хлібом-сіллю, кулешем, варениками, соліннями та іншими стравами української кухні.

Вже на зворотньому шляху екскурсанти побували у Дніпропетровську, відвідали найбільшу в Європі набережну, побачили широкий Дніпро, помилувалися величезними струменями величного фонтану, що виблискували на сонці усіма барвами веселки.

Ця подорож назавжди залишиться в серцях дітей і дорослих, бо тільки доторкнувшись до історії, народних традицій та культурної спадщини наших дідів-прадідів ми краще розуміємо самих-себе, своє місце і призначення в житті, відкриваємо в собі творчу наснагу і відчуваємо безмежну любов до рідної землі.

Тож, щиро дякуємо людям, які долучилися до цієї вкрай необхідної справи: Герою України, Народному депутату України В.М. Остапчуку - за фінансову підтримку, заступнику Ізюмського міського голови О.М. Поляху - за організаційну допомогу, а також матері нашої учениці - О.М. Гудковій, за її невичерпний ентузіазм, ініціативність та координаційні дії.

Кiлькiсть переглядiв: 327

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.